De overlock of coverlock, een lettertje verschil of toch iets meer

De overlock of coverlock, een lettertje verschil of toch iets meer? 


Uiterlijk lijken de machines erg op elkaar doordat ze met 4 draden werken (een coverlock soms zelfs met vijf), maar er is er een vrij groot verschil tussen de twee machines.Een overlock durf ik wel eens een veredelde zigzagsteek noemen, want hij wordt het vaakst gebruikt om randen af te werken, zodat ze niet meer gaan rafelen.


Deze machine kan echter zoveel meer! Je kan zowel randen afwerken als aan elkaar naaien in één stap. Vooral bij elastische stoffen is dit heel handig, aangezien de steek van een overlock ook elastisch is. Bij het uitrekken van je stof zal je dus geen draden breken, wat je bij een gewone naaimachine wel kan overkomen. Bij het rekken van de naden of hals van een T-shirt, kan je al eens een knap horen. Dit geluid betekent uiteraard ook het begin van open naden. Bij een overlocksteek is die kans nihil. Een overlock heeft ook een mes, dat tijdens het locken het teveel aan stof en losse draadjes afsnijdt. 

Daarnaast kan je met een overlock ook rolzomen maken, flatlockzomen en -steken naaien, rimpelen, boordjes aan hals en zakken zetten, ... Veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken dus.


Vaak komt de vraag: heb je dan nog een gewone naaimachine nodig? Hier zijn verschillende meningen over. Persoonlijk vind ik het zinloos om een overlocksteek bij tricot nog een extra stikking te geven met een gewone naaimachine, aangezien deze stikking toch breekt als de stof wordt uitgetrokken. Bij niet elastische stoffen zal ik de overlocksteek echter enkel gebruiken om naden te locken,  niet om het kledingstuk samen te naaien. Bovendien kan je bij de overlock je naden niet openleggen, waardoor je bv. bij het plaatsen van een rits in de problemen komt.

Een coverlock vergelijk ik dan weer met een tweelingnaald.  Met een coverlock zal je geen kleding in elkaar zetten, maar zal je je afwerking een heel stuk verfijnen. 


Met een coverlock kan je één, twee of drie steken tegelijk naast elkaar stikken. Deze steken zijn door de onderdraad elastisch, waardoor ze niet makkelijk knappen. Opnieuw een machine die vaak wordt gebruikt bij elastische stoffen, maar die eveneens bij niet-rekbare stoffen kan worden gebruikt. De coverlock heeft een siersteek, die bovendien de zoom aan de binnenkant netjes afwerkt, waardoor deze niet meer kan rafelen. 


Met een coverlock kan je bovendeksteken, kettingsteken en coversteken maken, elastiek in tunnels coveren, biezen aanzetten (op een professionele manier), …


Tot slot bestaat er ook een combimachine, die de beide combineert. Voor mensen met een beperkte ruimte is dit een ideale oplossing. Nadeel is echter dat dit een ombouwmachine is. Ervaring leert mij dat je deze machines meestal tegelijk gebruikt en dan is het ombouwen wel wat tijdrovend. De kwaliteit van steken moet echter niet onderdoen voor twee aparte machines.  


Wat koop je het beste?

Als beginner koop je best eerst een naaimachine :-p  De logische volgende stap is een overlock. Heb je deze twee machines heel goed onder de knie, naai je veel en wil je een perfecte afwerking? Overweeg dan zeker een coverlock. 


Bij een overlock kan je, mits het juist draden en eens de knoppen juist staan, niet veel meer verkeerd doen. Bij een coverlock komt iets meer kijken. Verschillende instellingen zijn mogelijk en je dient enkele trucjes onder de knie te hebben vooraleer je beste vrienden kan worden.

 

Een workshop is bij beide machines zeker aan te raden. Bij je dealer krijg je vooral de basisuitleg van hoe jouw machine precies werkt. Tijdens de workshop ga je dieper in op de verschillende steken die je kan toepassen, hoe je de verschillende accessoires en voetjes kan gebruiken, hoe je zelf je machine kan instellen, ... Dit alles gebeurt via de handboeken van Leonie Vos. Een handig naslagwerk, waar je nadien telkens kan naar teruggrijpen wanneer je een bepaalde steek of techniek wilt toepassen.  

Benieuwd naar wat Happy button allemaal creëert? 

Erkend lesgeefster bij: 

openingsuren:


maandag: op afspraak

dinsdag: op afspraak

woensdag: op afspraak

donderdag:

9u tot 11u30 en 13u tot 17u30

vrijdag: 13u tot 17u30

zaterdag: 9u tot 16u00

elke eerste zondag van de maand:

9u tot 11u30

Copyright. All rights reserved. BTW: BE0651845839

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren
'); fbq('track', 'PageView'); };