patronen tekenen of raderen de basis (deel 1)

naar aanleiding van het coronavirus worden alle workshops tijdelijk opgeschort!


Tijdens deze moeilijke periode wil ik graag de naaisters uit de buurt aan hun basisnaaibenodigdheden helpen. Via de webwinkel kunnen jullie bestellen. Deze kunnen enkel worden afgehaald, wij verzenden NIET!

Alvast bedankt voor uw begrip! 


eerstdaags voorzien wij ook alle materialen om je eigen mondmaskers te naaien. Houdt dus zeker de webshop in de gaten! 

Patronen tekenen of raderen, hoe doe je dat? Deel 1

De eerste keer dat je zo'n raderblad ziet, kan dat nogal overweldigend zijn. afhankelijk van het soort patroon staan daar een heleboel lijnen in verschillende kleuren en vormen door elkaar. Vaak zie je de eerste keren dat je zo'n blad voor je neus krijgt niet eens echt patroondelen door al die lijntjes heen. Dit vergt wat oefening. 


Laat ons eerst even stilstaan bij de verschillende patronen, alvorens we zo'n raderblad gaan ontleden. 

Patronen vind je in verschillende vormen terug. Een naaimagazine, zoals Fibre Mood, La Maison Victor, Burda, Knipmode, Knippie,... Of losse patronen zoals Zonen 09, wisj, Bel'etoile, Ikatee, wardrobe by me, ... alsook verschillende naaiboeken, I Love T-shirts, Urban Style, Hip stoer lief, 200 rokken en broeken, mijn tas, ... 


Bovendien kan je bij losse patronen vaak kiezen tussen papieren versie of PDF-formaat. Een PDF formaat betekent dat je zelf je patroon nog dient te printen, Meestal krijg je dan een online bestand doorgestuurd waar een A4 formaat of een A0 formaat inzit. Een A4 formaat print je thuis en kleef je aan elkaar een A0 formaat stuur je door naar een printburo waar dit patroon op ware grootte wordt geprint.  

Afhankelijk van het soort patroon dat je kiest, zullen hier verschillende patroondelen door elkaar opstaan. Ik raad je aan om bij een eerste patroon te kiezen voor een ontwerp met niet al te veel patroondelen (vb een rok met een voorpand, rugpand en beleg ). 


ga alvorens een patroon door te tekenen ook eens kijken in je kleerkast. Hoe ziet een kledingstuk eruit? Welke delen zie je? Hoeveel delen zie je? Zo krijg je een beter inzicht in de delen die je straks op het patroon ziet. 

Op deze afbeelding zie je een patroonblad uit het boek I Love T-shirts van Fran Vanseveren. Je ziet hier verschillende kleuren lijnen en verschillende lijnsoorten. In het boek vind je een verklaring van al deze kleuren en lijnen. 


De grote letter B wijst op het raderblad dat je nodig hebt. De verschillende kleuren wijzen op  het patroon dat je maakt, Dus alle zwarte lijnen, zijn hier het patroon van 1 t-shirt. Als je heel goed kijkt, zie je dat dit het patroon is van een T-shirt. De kleine letters in het zwart die bij de verschillende delen staan, verwijzen welk patroondeel dit is, zo is A het voorpand, B het rugpand, C de korte mouw, D de lange mouw (uiteraard ga je in je T-shirt niet een korte en lange mouw steken, bij dit patroon kan je dus kiezen of je een lange of korte mouw neemt).  de uitleg van de letters vind je altijd terug in de uitleg van het patroon. 


De verschillende lijnpatronen, volle lijn, .....-lijn, _._._._.-lijn, verwijzen naar de maat. elke lijn is dus een andere maat. Alvorens te tekenen, dien je dus eerst de maat op te nemen. Dit doe je aan de hand van een maattabel (zie foto onder, voorbleed uit fibre mood) je kijkt welke tabel je nodig hebt: dame, heer, baby, kind,... Met een lintmeter meet je je borstomtrek (breedtste deel op je borsten) de heupomtrek (breedste deel van de heupen), tailleomtrek (smalste deel van je taille). Bij sommige patronen vind je ook nog andere maten (totale lengte, armlengte, ...) Het meten doe je best niet zelf op je eigen lichaam. Aan de hand hiervan kom je in een bepaalde maatkolom of meerdere maatkolommen terecht. Zelf geef ik er de voorkeur aan om ofwel de grootste maat te nemen en nadien te versmallen op je kledingstuk of om het patroon onmiddellijk aan te passen door bv aan de borsten de maat te nemen en dan te versmallen of verbreden (naargelang je maten) op de  taille of heupen. 

Na het lezen van dit artikel, is het patroon hopelijk een beetje duidelijker en kan je aan de hand van de maattabel je eigen maat kiezen. In deel 2  staan we stil bij de manier van het patroon uittekenen. 

Zowel voor beginners als gevorderden organiseer ik naaiworkshops, -cursussen en privélessen (kleding en accessoires).



Benieuwd naar wat Happy button allemaal creëert? 

erkend lesgeefster bij: 

Copyright. All rights reserved. BTW: BE0651845839

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren
'); fbq('track', 'PageView'); };