Wat zit er in mijn naaikoffer

'Wat zit er in je naaikoffer?' Die vraag wordt meer dan eens gesteld. Veel te veel' is hierop steevast mijn antwoord. Maar daar ben je natuurlijk niet veel mee. 


Iedereen zijn naaikoffer zal er wellicht anders uitzien afhankelijk van de naaiprojecten en behoeften. Toch zal je enkele zaken in elke koffer terugvinden.


Dit is de perfecte leidraad om je eerste naaikoffer te vullen: 


Scharen

Inderdaad, meervoud. Want naast een goeie stofschaar, die enkel wordt gebruikt voor stof, heb je ook een papierschaar nodig en een klein draadschaartje. 

Stofscharen vind je in verschillende materialen en groottes. Ik zweer bij mijn metalen handvat, maar ik weet dat ik in de minderheid ben. Ik raad je aan om in de winkel de verschillende modellen in de hand te nemen en te voelen hoe dat in je hand ligt. Bespaar niet op een goede stofschaar. 

Een stofschaar dient met zachtheid behandeld te worden en gebruik je dan ook enkel om stof te snijden. Af en toe een slijpbeurt maakt je schaar en jezelf heel gelukkig. 


Patroonpapier

Dit papier dient om je patroon op te tekenen en te snijden. Patroonpapier heb je in verschillende diktes en formaten. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van puinzakken ter vervanging van patroonpapier. 


Potlood, pen, lat  kleefband

Handig om je patronen door te tekenen. 


Zoomlat

Dit handige latje helpt je steeds de juiste hoeveelheid naad en zoom bij je patroon te tekenen. Zoomlatjes zijn te koop in metaal en plastiek. Zelf vind ik metaal prettig, omdat deze niet smelten onder je strijkijzer. 


Stofkrijt of stofstift

Er bestaan veel soorten. Sommige geven heel duidelijk af op je stof, anderen dan weer niet. 


Drieggaren

Dit garen wordt gebruikt om merktekentjes op je patroondelen aan te duiden. Dit garen is iets dikker dan stikzijde.


Kopspelden en speldenkussen

Kopspelden heb je in verschillende lengtes, diktes, met kopje of zonder. Kies hier opnieuw wat je zelf het makkelijkste vindt. 


Lintmeter

Hiermee neem je je maten op of meet je je patroon op. Opnieuw hebben de verschillende soorten verschillende voordelen: een basislintmeter kan je makkelijk rond je nek hangen, een oprollintmeter is dan weer handig om snel op te ruimen. 


Machinenaalden

Hierbij houd je rekening met je machine (ronde kop van naald of afgeplatte kop) en met je project: standaardnaalden, ledernaalden, overlocknaalden, stretchnaalden, jeansnaalden. Elk project heeft zijn eigen naald. 


Handwerknaalden

Deze zijn handig om draadjes in te stoppen.


Stikzijde

Een paar basiskleuren zijn handig, maar mijn ervaring is dat je best telkens je klosje koopt bij de stof van je project. Er zijn verschillende merken op de markt, maar mijn voorkeur gaat na lang uittesten uit naar garen van Gütermann. Neem steeds je stof mee, wanneer je je garen haalt, zo komt je niet voor verrassingen te staan. Ik gebruik voornamelijk polyester naaigaren. Maar er bestaat ook naaigaren van zijde, siersteekgaren, overlockgaren, elastisch garen. 


Decovit of tornmesje

Je hoopt altijd dat je het niet nodig hebt, maar toch is dit onmisbaar in de naaikoffer. Dit hulpmiddeltje maakt het losmaken van je stiksel een stuk makkelijker. 


Spoeltjes

Elke machine heeft zijn eigen soort spoeltjes, let hier op bij het aankopen van je spoeltjes. Eén spoeltje vind ik persoonlijk te weinig, ondertussen spaarde ik al een hele collectie samen.


Veiligheidsspeld

Dit is handig om een elastiek/koord door een tunnel te trekken.

Naadband: 

Hiermee verstevig je naden van fijne en rekbare stoffen.
Deze zaken kocht ik pas later of recent, maar zou ik ondertussen niet meer kunnen missen, andere dingen waren dan weer een miskoop die ik maar 1 of twee keer gebruikte. 


Rolmes met snijmat

Deze kocht ik onlangs toen ik mijn coverlock aanschafte, om boordjes te snijden. Wat heb ik spijt dat ik dit niet veel eerder kocht. Het is een investering, maar het is zijn geld meer dan waard. Je snijdt er heel makkelijk en snel rechte stukken mee en je kan ze met de schaar nooit zo recht snijden.


Spoelenhouder

Er zijn verschillende mogelijkheden. Losse spoelen zijn een ramp wanneer ze zijn opgewonden. Vaak knopen ze in elkaar. Dan is zo'n houder ideaal. 


Prymtang

Wanneer je regelmatig knopen of eyelets inslaat, dan is dit toch een aanrader. Ik deed het jaren met het hulpstukje en hamer. Na veel gevloek en gepruts, kocht ik vorig jaar de prymtang. Een echte aanrader! 

Er bestaat trouwens een opzetstukje om kamsnaps in te drukken. Dit is vooral handig wanneer je veel kinderkleren maakt. 


Stoffenclips

Deze knijpertjes gebruik ik vooral bij het maken van tassen en dikkere stoffen waar ik met mijn kopspelden niet door kan, wegens te dik of omdat er zichtbare gaatjes in de stof zouden blijven.


Wondertape

Dit is vooral handig bij het afwerken van kraagstaanders, polsboordjes, fijne naadjes, ...
Benieuwd naar wat Happy button allemaal creëert? 

Erkend lesgeefster bij: 

openingsuren:


maandag: op afspraak

dinsdag: op afspraak

woensdag: op afspraak

donderdag:

9u tot 11u30 en 13u tot 17u30

vrijdag: 13u tot 17u30

zaterdag: 9u tot 16u00

elke eerste zondag van de maand:

9u tot 11u30

Copyright. All rights reserved. BTW: BE0651845839

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te blijven gebruiken, accepteert u het gebruik van deze cookies.

Accepteren
'); fbq('track', 'PageView'); };